Brussel – inima Belgiei si a Europei

UE se vrea a fi “unitate prin diversitate” si cred ca aceasta idee se regaseste deplin in Brussel. De la cladiri vechi la cladiri noi, oameni civilizati si oameni necivilizati, cultura si gunoaie, frica si liniste, un tur prin capitala Uniunii Europene ne poate face o idee foarte buna despre ce e bun sau rau prin tarile ce o compun.

Cum o calatorie nu poate avea loc fara un mijloc de transport, as incepe prin a spune ca Brussel-ul are un sistem impresionant de transport, atat in interior cat si spre exterior. Reteaua feroviara belgiana este foarte bine pusa la punct si ieftina raportat la orice alta posibilitate de transport din zona respectiva. Exista 3 gari: South, Mid si Central. Trenurile trec din jumatate in jumatate de ora spre locatiile mari in timpul saptamanii si din ora in ora in week-end. Practic, intr-o ora de varf trenurile se succed si la interval de 2 minute. Ce e si mai interesant e ca gara “Central” este conectata direct cu metroul, acesta aflandu-se la nivelul urmator al garii. Brussel-ul are totodata un aeroport propriu, racordat la oras prin intermediul unei linii speciale de tren. Cu toate astea, cea mai ieftina solutie de a ajunge in Brussel e prin Charleroy, un orasel aflat la o ora de mers cu trenul. Pe acolo, majoritatea lowcost-urilor au curse regulate.

Se pot spune multe despre monumentele unui oras dar nimic nu te poate ajuta sa simti si sa intelegi mai bine o civilizatie decat plimbandu-te pe strazi. Din acest punct de vedere, se poate spune ca avem de aface cu un oras viu, populat de extrem de multa lume, care pe langa un centru politic gazduieste si foarte multi turisti. Desi are cam aceiasi marime cu Bucurestiul, informatiile pe care le-am consultat inainte sa mergem ne-au facut sa consideram interesant si sigur(dpdv al violentei) zona centrala.

Brussel

Brussel

Zona centrala e marcata cu multe panouri de orientare pentru turisti, asa ca e destul de greu sa te ratacesti. Strazi intortochate, cladiri vechi si noi si multe parcari. E cu adevarat impresionanta suprafata pe care acesti oameni au alocat-o parcarilor din centru, mai ales pentru un om care se lupta in fiecare zi cu parcarea in Bucuresti. Putine cladiri din centrul vechi au ramas in picioare, insa acestea dau o anumita prestanta orasului.

Brussel

Brussel

Magazinele de suveniruri(care de multe ori se confunda cu kici-urile) se gasesc si ele

Magazin Brussel

Magazin Brussel

Partea care mi-a placut mai putin in Belgia in general si in Brussel in particular e obsesia lor pentru nuduri. Au foarte multe statuete pe aceasta tema, care te duc cu gandul la o obsesie nationala:

Statuie Brussel

Statuie Brussel

Cu siguranta unul din obiectivele cele mai cautate in Brussel e Parlamentul European. El se compune dintr-un ansamblu de cladiri uriase si extrem de futuriste, aflandu-se in piata Luxemburg. Cladirea, desi impresionanta si cu un design dragut pentru o cladire noua, m-a dus cu gandul la marimea nejustificata a monstrului numit “Casa Poporului”. Totusi, se poate spune ca majoritatea celor de acolo muncesc(spun majoritatea si nu toti pt ca exista pe acolo si parlamentari romani).

Parlamentul European

Parlamentul European

De altfel, cladiri noi si mari se mai gasesc si pe un bulevard ce se doreste a fi “Down Town”-ul.

Brussel Downtown

Brussel Downtown

Nu in ultimul rand, un pic de spirit latin intr-o capitala cu influente germanice nu strica niciodata:

Brussel Piata Mare

Brussel Piata Mare

Concluzia ar fi ca Brussel-ul merita vizitat, insa luand in considerare ca exista locuri mult mai interesante de vizitat in Belgia…ce vor fi descrise in postarile urmatoare.

Articol scris de George

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*